Iskorak u naoružavanju
2

Velika Britanija će poslati u Ukrajinu svoje najmodernije tenkove Challenger 2

F. H.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Ured britanskog premijera Rishija Sunaka potvrdio je da će Velika Britanija Ukrajini isporučiti tenkove, te dodatnu artiljeriju. Odluka je saopćena nakon telefosnkog razgovora Sunaka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

"Složili su se oko potrebe da se iskoristi ovaj trenutak uz ubrzanje globalne vojne i diplomatske potpore Ukrajini", rekao je glasnogovornik Sunaka.

"Premijer je istaknuo ambiciju Ujedinjenog Kraljevstva da intenzivira našu potporu Ukrajini, uključujući isporuku tenkova Challenger 2 i dodatnih artiljerijskih sistema."

Ranije su mediji u nekoliko navrata prenosili informaciju da se vode pregovori oko isporuke glavnog borbenog tenka britanske vojske Ukrajini, ali je vlada Velike Britanije tvrdila da nije donijeta konučna odluka.

"Premijer i predsjednik Zelenski pozdravili su druge međunarodne obveze u tom smislu, uključujući ponudu Poljske da osigura četu tenkova Leopard", rekao je Sunakov glasnogovornik.

"Premijer je naglasio da će on i cijela britanska vlada intenzivno raditi s međunarodnim partnerima kako bi brzo pružili onu vrstu potpore koja će Ukrajini omogućiti da iskoristi svoju prednost, pobijedi u ovom ratu i osigura trajni mir."

Kako BBC saznaje raditi će se o isporuci vjerovatno 12 tenkova Challenger 2.

Challenger 2 je najmoderniji i glavni borbeni tenk Velike Britanije, u upotrebu je ušao 1998. godine i Velika Britanija planira da ga zadrži kao osnovicu svojih oklopnih snaga do 2035. godine. Smatra se za jednog od najboljih tenkova u svijetu, naoružanje mu se sastoji od topa kalibra 120 milimetara i mitraljeza kalibra 7.62 mm.

Ukrajina je i ranije od zapadnih saveznika tražila da isporuče tenkove zapadne proizvodnje, ali je nailazila na otpor zbog straha da bi to Rusija mogla da shvati kao dodatnu eskalaciju.

Poljska se zavjetovala isporučiti njemačke tenkove Leopard 2, ali je za isporuku potrebna dozvola Njemačke. Franuska je obećala isporuku lakih tenkova na točkovima AMX-10.