Izraelci provjeravaju pošiljku
0

Većina putnika s broda Rachel Corrie danas će biti deportovana

Sarajevo-x.com
Grupa aktivista s broda Rachel Corrie koji su nosili humanitarnu pomoć za Gazu završili su u pritvoru nakon što su Izraelci preuzeli kontrolu nad brodom u subotu. Izraelski zvaničnici su najavili kako će oni ubrzo biti deportovani.

Jedanaest aktivista i osam članova posade već su potpisali dokumente za deportaciju i većina će ih biti deportovana avionom već u nedjelju.

Putnici su se irskim brodom Rachel Corrie zaputili prema Gazi nekoliko dana nakon što su Izraelci ubili devet aktivista na turskom brodu koji je išao u Gazu s istim ciljem - da dostavi humanitarnu pomoć. Nakon tog napada Izrael se suočio s međunarodnim negodovanjem te zategnutim odnosima s Turskom čijih je osam državljana smrtno stradalo u napadu.

No, Izraelci su se u nekoliko navrata branili riječima da su njihovi komandosi postupali u nužnoj obrani.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je miran ishod nove operacije na brodu Rachel Corrie. On je putnike na irskom brodu nazvao "aktivistima za mir", ali je isto tako rekao da su "put turskim brodom mržnje organizovali nasilni turski ekstremisti".

Brod Rachel Corrie nazvan je po američkoj studentici koju je izraelski buldožer pregazio u toku protesta protiv uništavanja jedne kuće u Gazi 2003. godine, a na njega se ovog puta ukrcalo šest malezijskih i pet irskih aktivista. Većina njih bit će deportovana avionom, dok će drugi napustiti Izrael preko Jordana.

Brod je prevozio 1.200 tona humanitarne pomoći, među kojom je bilo i invalidskih kolica i medicinskog materijala, zaustavljen je 30 kilometara od izraelske obale.

Izraelci su najavili da će nakon što provjere pošiljku dostaviti pomoć za Gazu, odnosno sve ono što budu smatrali prihvatljivim kao humanitarnu pomoć, javio je BBC.

Izrael drži Gazu u blokadi još od 2007., kad je islamistički pokret Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom.