Slijedi li novo krvoproliće?
0

Još jedan brod plovi prema Gazi kako bi probio blokadu

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Još jedan brod plovi prema pojasu Gaze u pokušaju da probije tri godine staru izraelsku blokadu toga palestinskog teritorija, javio je BBC u četvrtak.

Na brodu "Rachel Corrie" nalaze se jedanaest putnika koji tvrde da bi mogli stići do Gaze ovog vikenda, dok Izrael, koji kontrolira teritorijalne vode pojasa Gaze, kaže kako neće dozvoliti brodu da prođe.

U međuvremenu je više od 450 propalestinskih aktivista koje su Izraelci zadržali nakon akcije protiv njihovih brodova u ponedjeljak deportirano i avionom prebačeno u Tursku.

Neki od njih su rekli da su se samo pokušavali obraniti od teško naoružanih izraelskih komandosa. Jedna žena je rekla da su komandosi nasumično pucali u ljude na palubi jednog od brodova.

Na letovima za tursku bila su i tijela devetero ubijenih aktivista.

Brod "Rachel Corrie" imenovan je po američkoj mirovnoj aktivistici koju su izraelski vojnici ubili 2003. godine u pojasu Gaze kada su je pregazili buldožerom.

Turska islamistička skupina koja je organizirala flotilu s pomoći za pojas Gaze tvrdi da Izraelci nisu objasnili šta se dogodilo sa svim ljudima koji su se nalazili na brodovima.

Bulent Jildrim, predsjednik Fondacije za ljudska prava i humanitarnu pomoć, izjavio je da su Izraelci predali posmrtne ostatke devetero ubijenih aktivista ali da ima duži popis nestalih ljudi.

Jildrim, koji je bio na jednom od brodova što su ih Izraelci napali, priznao je da su neki od aktivista uspjeli oteti oružje od komandosa ali da ga nisu upotrijebili već samo bacili u more.

Izraelci tvrde da su aktivisti zapucali i ranili neke od njihovih komandosa.