Uputili se prema luci Ashdod
0

Izraelci preuzeli kontrolu nad brodom "Rachel Corrie"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kao što su i prijetili, pripadnici izraelske mornarice ukrcali su se na brod "Rachel Corrie", koji je zaustavljen na 55 km od obale i čija je namjera da dopremi humanitarnu pomoć pojasu Gaze osujećena.

Prijetnje su uslijedile nakon što je posada irskog broda odbila da posluša upute da krene u luku Ashdod, gdje bi izraelske snage izvršile pretres.

Izrael je objavio da komandosi nisu naišli ni na kakav otpor pri ukrcavanju na brod, te da su krenuli prema luci. Od putnika i članova posade broda nema ni riječi, javlja BBC.

Komandosi su poručili da će nakon inspekcije broda pomoć Gazi uputiti kopnenim putem. Sumnjaju da na brodu ima oružja.

Brod "Rachel Corrie" hrabrih Iraca i Malezijaca koji su, uprkos opasnostima, krenuli da dopreme pomoć stanovništvu pojasa Gaze, zaustavljen je na oko 55 kilometara od obala Gaze rano u subotu.

Vjeruje se da se sve ovo događa u međunarodnim vodama. Putnici broda koji je zaustavljen prije toga su bili izuzetno euforični, nadajući se da će ipak uspjeti stići do Gaze. Prethodno su poručili da neće pružati otpor.

Brod je dobio ime po američkoj studentici koju je izraelski buldožer pregazio u toku protesta protiv uništavanja jedne kuće u Gazi 2003. godine.

Izraeska blokada Gaze traje od 2006. godine. SAD su savjetovale aktivistima da učine šta se od njih traži. Ipak, nobelkovka Máiread Corrigan, koja se nalazi među putnicima na brodu, insistirala je na prolasku dalje.

Na brodu se nalazi 20 ljudi, od čega je pet Iraca, šest Malezijaca i devet članova posade. Bili su dio prethodno poslane flotile, ali su kasnili za njom zbog tehničkih problema.