Svijet
0

Većina Egipćana podržala ustavne promjene

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Većina Egipćana glasala je na referendumu za ustavne promjene koje će omogućiti prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore, pokazali su zvanični rezultati glasanja.

Centralna izborna komisija saopštila je na konferenciji za novinare u Kairu da je više od 14 miliona Egipćana, ili 77,2 odsto podržalo ustavne promjene, dok su četiri miliona, odnosno 22,8 odsto uskratili podršku promjenama, rekao je predsjedavajući komisije Mohamad Atija novinarima.

On je dodao da je na referendum izašlo oko 60 odsto ljudi.

Samo pet sedmice nakon što se povukao predsjednik Hosni Mubarak od oko 45 miliona Egipćana zatraženo je da se izjasni na referendumu o ustavnim promjenama.

Glavne promjene se odnose na mandat budućeg predsjednika Egipta, kako bi se izbjeglo da neko ostane na vlasti 30 godina kao što je to bio slučaj sa Mubarakom.

Referendum o ustavnim promjenama raspisan je pošto je predsjednik Hosni Mubarak zbačen sa vlasti 11. februara, poslije čega je vlast preuzela vojska.

U amandmanima se predlaže da šef države na toj funkciji može ostati najviše dva četvorogodišnja mandata, a moraće da imenuje i potpredsjednika države.
Predložene promjene podržali su Nacionalna demokratska partija i Muslimanska braća, dok kritičari amandmana smatraju da predsjednik zadržava previše vlasti u svojim rukama.

U pojedinim partijama smatraju da je trebalo ići na radikalnije promjene, odnosno pripremiti novi ustav.

Vojska je nagovijestila da bi parlamentarni izbori mogli biti održani u septembru, a nakon toga i predsjednički.