Svijet
0

U Egiptu počeo referendum o reviziji ustava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Egiptu su u subotu u 8.00 sati po mjesnom vremenu otvorena birališta za referendum o reviziji ustava, prvoga izjašnjavanja nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka 11. februara.

Oko 45 miliona Egipćana pozvano je glasovati o ustavnim promjenama.

Pristalice predložene revizije žele brzu tranziciju uz ograničene ustavne promjene, dok protivnici traže potpuno novi ustav, za što je potrebno više vremena.

Protivnici hitnih ustavnih promjena pozivaju na odbacivanje reforme naslijeđene iz Mubarakova doba, za koju procjenjuju da ne bi jamčila pravu demokratiju.

S druge strane, moćan pokret Muslimanske braće poziva birače da glasaju za predloženu reviziju koju smatraju nužnom za brzu stabilizaciju zemlje.

Glavne izmjene odnose se na skraćivanje predsjedničkog mandata sa šest na četiri godine, s najviše dva uzastopna mandata, dok je njihov broj dosad bio neograničen, pa je Mubarak vladao 30 godina. Usto su ublaženi i kriteriji za podnošenje kandidature kako bi se mogli takmičiti i neovisni kandidati.

Amandmane je pripremila komisija pravnika koje je imenovala vojska, koja upravlja zemljom nakon Mubarakove ostavke. Vojska je obećala povratak demokratski izbarane civilne vlasti.

Birališta u Egiptu uz policiju osigurava i više od 30.000 vojnika.

"Prvi put u historiji Egipćani mogu učestvovati na transparentnim i kredibilnim izborima", što otvara put "novoj republici utemeljenoj na pravnoj državi, pravdi i jednakosti", rekao je uoči referenduma predsjednik izborne komisije Mohamed Ateja.

Odluče li se egipatski birači za reviziju, vojska će brzo, vjerojatno u roku od šest mjeseci, organizirati parlamentarne i predsjedničke izbore kako bi se u zemlju što prije vratila civilna vlast.

U slučaju odbacivanja reformi na referendumu, vojska je, ne navodeći više pojedinosti, najavila "ograničenu ustavnu deklaraciju" kako bi organizirala nastavak tranzicije.