|

Vojska osnovala komisiju za ustavne promjene

Vojska osnovala komisiju za ustavne promjene
0
F
FENA
15.2.2011. u 09:10
2
komentara
0

dijeljenja
Vojska osnovala komisiju za ustavne promjene Foto: AFP
Egipatska vojska imenovala je sudiju Tareqa al-Bishrya na čelo komisije koja bi trebalo predložiti ustavne promjene.
Sudija Tareq al-Bishry bio je veliki zagovornik nezavisnosti pravosuđa koje je bilo pod velikim uticajem politike tokom 30-godišnje vladavine Hosnija Mubaraka, koja je okončana u petak.

Visoko vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon Mubarakovog odlaska, objavilo je da će osnovati komisiju za izmjenu nekih ustavnih odredbi i određivanje pravila za referendum o tim izmjenama. Mladi aktivisti prenijeli su kako im je vojno vijeće najavilo da bi promjene mogle biti napisane uskoro, a referendum raspisan u roku dva mjeseca. Vojni izvor ocijenio je kako su dva mjeseca "generalan plan".

Istovremeno, reformist Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekao je u ponedjeljak da mu je lični cilj pomoći u izgradnji demokratskog Egipta, više nego kandidatura za predsjednika zemlje te je dodao da bi idući šef države trebao biti osoba u 40-tim ili 50-tim godinama.

"Moj jedini cilj je tranzicija zemlje iz diktature u civilizovanu, demokratsku državu. Naravno da se neću sam kandidovati za predsjednika. Nemam neku posebnu želju biti predsjednik", istaknuo je ElBaradei. Međutim, čini se kako tom izjavom nije posve zatvorio vrata mogućoj kandidaturi, ako ga neko drugi predloži.

Egipat je zatražio od mnogih zemalja, uključujući Francusku i Veliku Britaniju, zamrzavanje imovine bivših visokih dužnosnika. Nije zatraženo zamrzavanje imovine Hosnija Mubaraka.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...