Egipat
0

ElBaradei će učestvovati u predsjedničkoj utrci

FENA
Mohamed ElBaradei (Foto: AP)
Mohamed ElBaradei (Foto: AP)
Egipatski reformist Mohamed ElBaradei izjavio je da će se kandidirati za predsjedničke izbore u toj zemlji, koji će biti održani ove godine, javila je agencija Reuters.

"Kada se vrata za predsjedničke nominacije otvore, namjeravam se prijaviti", rekao je ElBaradei u srijedu u programu privatne egipatske televizije. On je istakao da je Egiptu potreban novi ustav i da će na predstojećem referendumu o ustavnim promjenama 19. marta glasati protiv njih.

"Neću glasati za ustavne promjene, glasat ću protiv njih (...) Aktuelni ustav je propao. Bila bi to uvreda za revoluciju odlučimo li obnoviti ovaj ustav", kazao je on i poručio da je umjesto takvog rješenja potrebno izraditi novi ustav i raspisati predsjedničke i parlamentarne izbore.

Amandmani predviđaju ograničenje broja uzastopnih predsjedničkih mandata i skraćivanje njihovog trajanja, tako da budući predsjednici mogu na vlasti biti najviše u dva uzastopna četverogodišnja mandata. Oni otvaraju i mogućnost da na izborima sudjeluju i nezavisni i opozicijski kandidati.

ElBaradei, međutim, smatra da predložene izmjene ne ograničavaju moć predsjednika, kao i da ne pružaju dovoljno vremena političkim partijama da se organiziraju.

On bio jedan od predvodnika opozicijskih protesta koji su prošlog mjeseca prisilili predsjednika Hosnija Mubaraka da se povuče s vlasti.

Od 1997. do 2009. godine bio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a 2005. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir.