Egipat
0

ElBaradei će se kandidovati za predsjednika ako narod želi

FENA
Mohamed ElBaradei (Foto: AP)
Mohamed ElBaradei (Foto: AP)
Lider egipatske opozicije Mohamed ElBaradei izjavio je da bi se mogao kandidovati za predsjednika ako narod to od njega bude tražio, demantirajući pisanje austrijskog lista koji je objavio da nobelovac neće sudjelovati na izborima.

Austrijski list Der Standard objavio je u petak kako je ElBaradei rekao da se neće kandidovati na predsjedničkim izborima. "To nije tačno. Ukoliko egipatski narod želi nastaviti proces promjena, neću ga razočarati", izjavio je ElBaradei u telefonskom intervjuu arapskoj televiziji Al-Jazeera.

ElBaradei je ranije na pitanje da li se želi kandidovati za predsjednika, koje mu je često postavljano, odgovarao da je spreman pomoći Egiptu da ostvari političke promjene i kako bi razmotrio kandidaturu ako bi postojala šansa da izbori budu slobodni i pravedni.

"Ja sam posrednik za promjene u Egiptu. Ukoliko ih bude, ja bih ispunio svoju dužnost. Stojim iznad stranaka, što mi daje veću fleksibilnost da se jasno izrazim", rekao je ElBaradei.

"Naravno da želim sudjelovati u stvaranju budućnosti, ali u ovom trenutku nije toliko bitno ko će se kandidovati na izborima. Ali ako narod to želi, naravno da ću biti na raspolaganju", rekao je ElBaradei.