Svijet
0

Vatikan sprovodi veliko istraživanje o abortusu, razvodu i istospolnim brakovima

Klix.ba
Vatikan je poduzeo prilično neobičan korak i sprovodi veliko istraživanje o tome kako se parohije širom svijeta nose sa problemima poput abortusa, razvoda i istospolnih brakova. Istraživanje je sprovedeno kako bi se dobile informacije pred veliki sastanak o temi porodice, koji papa Franjo planira za narednu godinu.

Anketa je poslana sredinom oktobra svakoj nacionalnoj biskupskoj konferenciji, sa zahtjevom vatikanskog koordinatora, nadbiskupa Lorenza Baldisserija, da je odmah podijele što je šire moguće, kako bi se dobile informacije iz lokalnih izvora.

Anketa izražava papine pokušaje da se odmakne od, kako ga on naziva, "vatikancentričnog" pristupa ka onom u kojem će lokalni crkveni vođe biti više uključeni u donošenje odluka.

U anketi je čitav niz pitanja, poput toga da li je u zemlji priznat istospolni brak i kako svećenici primaju takve parove, kako crkve reaguju na homoseksualce koji traže vjersko obrazovanje ili pričest za svoju djecu. Također, tu je i pitanje kako reaguju na rastavljene, razvedene i ponovo vjenčane parove, vanbračne zajednice, abortuse i kontracepciju.

"Na svakom je biskupu da odredi koji će način biti najkorisniji za prikupljanje informacija za Rim", saopćila je Helen Osman, glasnogovornica Američke konferencije katoličkih biskupa u Washingtonu.

Rezultati anketa pomoći će u pripremi agende za specijalni sastanak predsjednika nacionalnih biskupskih konferencija u oktobru 2014.

Papa Franjo navodi kako crkva mora bolje raditi na pripremi mladih ljudi za brak, ukazujući na to da tek vjenčani parovi smatraju kako brak nije doživotna zajednica, već privremena. Također je naveo i kako crkveni proces poništavanja brakova ne funkcioniše te da se mora ponovo razmotriti.

Nakon sastanka naredne godine, uslijedit će još jedan o istoj temi u roku od godinu dana.