{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN ispituje zvaničnike Vatikana o hiljadama zlostavljane djece

16.1.2014. u 10:16
1
8
UN ispituje zvaničnike Vatikana o hiljadama zlostavljane djece
1
UN ispituje zvaničnike Vatikana o hiljadama zlostavljane djece
Zvaničnici Vatikana suočit će se s pitanjima UN-a o seksualnom zlostavljanju hiljade djece koje je počinilo katoličko svećenstvo.
Članove Svete Stolice ispitat će UN-ov komitet u Ženevi.

Vatikan je odbio raniji zahtjev za informacijama kazavši da su slučajevi odgovornost pravosuđa zemalja u kojima se zlostavljanje dogodilo. Papa je kazao kako je suočavanje sa zlostavljanjem vitalno za kredibilitet Crkve.

Katolička crkva suočila se s teškim optužbama o seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili svećenici širom svijeta i kritikama o neadekvatnim odgovorima biskupa.

Prošlog mjeseca Papa Franjo je kazao kako je komitet Vatikana odlučan u borbi protiv zlostavljanja djece u Crkvi te ponudio pomoć žrtvama. Vatikan je također potpisnik UN-ove deklaracije o pravima djece, dokumenta koji štiti najranjiviju kategoriju društva.

Prvi i jedini izvještaj napravljen je 2012. godine nakon intenzivnog kritikovanja od 2010. godine o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece u Evropi.

Očekuje se da će Komitet za Dječija prava - UNCRC postavljati široki spektar pitanja a da će se Sveta Stolica braniti prvi put javno.

Prošlog jula UN-ov komitet zatražio je detaljne informacije o pojedinačnim slučajevima seksualnog zlostavljanja koji su zabilježeni u Vatikanu od 1995. godine. Pitanja su bila poput "da li svećenici, časne sestre i kaluđeri koji su optuženi za seksualni zločin imaju i dalje kontakt s djecom, koje su pravne mjere poduzete protiv njih i da li su se podnositelji tužbe ušutili". Vatikan je odbio odgovoriti na ova pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: