{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Benedict XVI razriješio dužnosti 400 svećenika zbog zlostavljanja djece

18.1.2014. u 08:22
12
53
Benedict XVI razriješio dužnosti 400 svećenika zbog zlostavljanja djece
12
Benedict XVI razriješio dužnosti 400 svećenika zbog zlostavljanja djece
Blizu 400 svećenika odstranjeno je iz službe u samo dvije godine kada je na čelu Vatikana bio papa Benedict XVI. Bivši papa ih je razriješio jer su bili optuženi za zlostavljanje djece, potvrdio je Vatikan.
Statistike za 2011. i 2012. godinu pokazale su dramatično povećanje u poređenju s prethodnim godinama. Dokumenti koje posjeduje Associated Press je dio vatikanske kolekcije dokumenata za saslušanje pred UN-om koje je održano četvrtak. To je bilo prvi put da se Sveta Stolica suočila sa optužbama o svećenicima koji su zlostavljali djecu. Advokati žrtava i dalje tvrde kako i dalje nema transparentnosti kada je ovaj problem u pitanju.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je kako je AP-ov izvještaj zasnovan na pogrešnim podacima. No, kasnije je objavio ispravljenu izjavu u kojoj je potvrdio da je BBC-jeva priča istinita.

Prema posljednjim statističkim podacima broj svećenika koji je ostao bez odore bio je duplo veći u 2011. i 2012. u odnosu na 2008. godinu kada se Vatikan odrekao 171 svećenika.

Također, Vatikan je poslao 400 slučajeva crkvenom tribunalu.

Sadašnji papa Franjo nazvao je ove skandale "sramom Crkve" i najavio je u decembru da će se komitet Vatikana oštro boriti protiv seksualnog zlostavljanja djece u crkvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: