Svijet
3

Uzrok pada ruskog aviona "vanjske prirode", istraga bi mogla potrajati mjesecima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Još uvijek se istražuje uzrok pada ruskog putničkog aviona koji se prije dva dana na putu ka Sankt Petersburgu srušio na Sinajskom poluotoku u Egiptu.

Jedino razumno objašnjenje rušenja ruskog putničkog aviona u Egiptu je "vanjski utjecaj", kazali su u ovoj aviokompaniji, negiravši mogućnost da se avion u zraku jednostavno "prepolovi", kako se navodilo u medijima.

"Isključujemo tehničke probleme, kao i ljudsku grešku", kazao je Alexander Smirnov u ime ruske aviokompanije Kogalymavia čiji se avion srušio, piše CNN.

On je dodao kako su putnici u avionu detaljno pregledani prije samog leta, te kako posada nije prijavila nikakve probleme tokom leta.

Pronađena tijela od ukupno 224 smrtno stradale osobe prevezena su u Sankt Petersburg, a još uvijek nije poznato šta je izazvalo pad aviona. Među poginulima je bilo 25 djece.

Vlasti su odbacile utjecaj IDIL-a i njihovu tvrdnju o tome da su oni oborili ruski putnički avion, kazavši kako je uzrok pada najvjerovatnije tehničke prirode.

Ipak, još uvijek nisu poznati detalji o tome šta se zaista dogodilo, a egipatski predsjednik je kazao kako bi istraga o ovom slučaju mogla potrajati mjesecima.