Svijet
0

Ruska delegacija stigla u Egipat kako bi pokrenula istragu o avionskoj nesreći

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski ministar transporta i tim visoko-kvalificiranih istražitelja stigli su u Kairu kako bi pomogli egipatskim vlastima da otkriju uzrok pada ruskog aviona na Sinajskom poluostrvu u nesreći u kojoj je život izgubilo 224-ero ljudi.

Avion koji je proizvela kompanija Airbus, a čiji je vlasnik ruska aviokompanija Kogaljmavija, letio je iznad Crvenog mora iz odmarališta Šarm el-Šeik u Sankt Peterburg u Rusiji, a srušio se u centralnom Sinaju rano ujutro u subotu.

Avion se srušio u planinskom dijelu nedugo nakon što je izgubio kontakt s radarom, javio je Reuters.

Militantna grupa koja je povezana s Islamskom državom u Egiptu u pokrajini Sinaj saopćila je da je ona srušila avion "kao odgovor na ruske državne udare u kojima je poginulo na stotine muslimana na sirijskom tlu", ali je ruski ministar transporta Maksim Sokolov kazao za novinsku agenciju Interfax da se ta tvrdnja "ne može smatrati istinitom".

Egipatski premijer Šerif Ismail kazao je pres konferenciji u subotu da zasad nisu otkrili bilo kakve neuobičajene aktivnosti vezane za avionsku nesreću, ali da ništa neće biti poznato dok se ne okonča istraga.

Do sada su iz olupine aviona izvučena 163 tijela i prevezena u nekoliko bolnica, uključujući i mrtvačnicu Zejnhom u Kairu.