Svijet
9

Ruski avion se prepolovio u zraku, jedno tijelo pronađeno 8 km od mjesta pada

Klix.ba
Istraga je u toku (Foto: EPA)
Ruski zvaničnici su potvrdili da se avion sa 244 putnika i članova posade, koji je u subotu ujutro pao na Sinaju, prije pada prepolovio.

Viktor Soročenko iz ruske državne komisije za avijaciju izjavio je da je prerano donositi zaključke o uzroku pada, ali je istakao da su dijelovi olupine pronađeni u pojasu prečnika 20 km2.

Zasad su pronađena 163 tijela, a u Rusiji je danas dan žalosti nakon najveće avionske nesreće u historiji te zemlje.

Egipatski premijer Šerif Ismail je kazao da su eksperti utvrdili da avion, koji se u trenutku nestanka s radara nalazio na 9.450 metara visine, nije mogao biti oboren oružjem za koje se zna da ga militanti sa Sinaja posjeduju.

Predsjednik Abdul Fatah al-Sisi ipak je pozvao na oprez ističući kako je istraga o ovom slučaju izuzetno komplikovana i mogla bi potrajati mjesecima, prenosi BBC.

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov je poručio da nema dokaza da je avion bio na nečijoj meti, a IDIL, čiji pripadnici tvrde da su srušili Airbus A-321, nije objavio nikakve dokaze.

Podsjetimo, aviokompanije Lufthansa, Air France i Emirates su nakon ovog slučaja odlučile izbjegavati područje Sinaja dok istraga ne razjasni uzrok pada aviona. Letjelica kompanije Kogalymavia srušila se 23 minute nakon polijetanja sa aerodroma u poznatom egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheikh odakle su putnici, mahom turisti, letjeli prema St. Petersburgu u Rusiji.

Tijela stradalih pronađena su u radijusu od pet kilometara, a tijelo jedne trogodišnje djevojčice čak osam kilometara od mjesta pada aviona.

U toku je analiza zapisa sa crnih kutija.