Svijet
6

Nakon pada ruskog aviona u Egiptu: Istražitelji se fokusiraju na "crne kutije"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što su pronađene "crne kutije" aviona ruske kompanije Kogalymavia, koji se srušio u Egiptu, istražitelji će u utorak započeti analize.

Egipatskim stručnjacima će se pridružiti stručni timovi iz Rusije i Irske, gdje je srušeni Airbus 321 registrovan. Avion se srušio na Sinajskom poluotoku, a poginule su 224 osobe. Egipat je odbacio tvrdnje terorističke organizacije IDIL, koja je pokušala preuzeti odgovornost za napad. Predsjednik Abdul Fattah al-Sisi je za BBC izjavio da je prerano reći šta je uzrok nesreće.

Avion je letio iz Sharm el-Sheikha prema St. Petersburgu, a sumnja se da se raspao u zraku.

Egipatski ministar za civilnu avijaciju Hossam Kamal je rekao da će istražitelji uskoro završiti inspekciju mjesta nesreće te da će u utorak započeti analizu dvije "crne kutije". Dodao je da će biti potrebno još vremena kako bi se napravio konačni izvještaj o nesreći. Prema njegovim riječima, komitet za istragu ima sve što je potrebno kako bi istraga bila obavljena na pravi način.

Eksperti se nadaju da će analizom crnih kutija, odnosno razgovora iz kabine i podataka o letu otkriti uzroke pada aviona.

Ruska kompanija Kogalymavia je u ponedjeljak saopćila da je uzrok nesreće "eksterni utjecaj", no ruska agencija za avijaciju je istakla da je takva tvrdnja preuranjena te da nije zasnovana na činjenicama.

Ruska novinska agencija Interfax je objavila da posada nije imala nikakvih informacija o tehničkim problemima prije nesreće.

"Prema snimcima razgovora iz pilotske kabine, situacija je četiri minute prije nego je avion nestao s radara bila normalna", otkrio je neimanovani izvor.

Egipatski predsjednik al-Sisi je upozorio da ne treba prerano zaključivati.

"Propaganda IDIL-a je način za narušavanje stabilnosti i sigurnosti u Egiptu, kao i imidža naše zemlje. Vjerujte mi, situacija na poluotoku, a posebno u ovom dijelu, je u potpunosti pod našom kontrolom", dodao je al-Sisi.