{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNFPA: Smrtnost majki prepolovljena u posljednjih 20 godina

F
23.5.2012. u 13:50
0
0
UNFPA: Smrtnost majki prepolovljena u posljednjih 20 godina
0
UNFPA: Smrtnost majki prepolovljena u posljednjih 20 godina
Prema najnovijim procjenama broj žena koje umiru od komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem gotovo je prepolovljen u posljednjih 20 godina.
Procjene su objavljene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Svjetske banke.

Izvještaj "Trendovi u smrtnosti majki: 1990. do 2010.", pokazuje da je od 1990. do 2010. godišnji broj umrlih majki pao s više od 543,000 na 287,000 - pad od 47 posto.

U Bosni i Hercegovini procjenjuje se da je omjer smrtnost majki u 1990. godini bila 18 na 100.000 novorođene djece, a 20 godina kasnije, u 2010. godini, smrtnost majki je bila osam što pokazuje pozitivan pad od 56 posto.

Taj omjer smrtnosti majki ima Francuska te je i najniža u jugoistočnoj Evropi, međutim, ti podaci se temelje na procjenama.

Postoji velika razlika između država i regiona u svijetu.

Trećina ukupnog broja smrtnosti majki u 2010. godine desila se u samo dvije zemlje.

U Indiji se desilo gotovo 20 posto smrtnih slučajeva (56.000) a u Nigeriji 14 posto (40.000). Od 40 država koje imaju najviše stope smrtnosti majki njih 36 se nalaze u Subsaharskoj Africi.

"Više podrške je potrebno za dostizanje Milenijskog razvojnog cilja 5 - Poboljšanje zdravlja majki, u Bosni i Hercegovini. Dok s jedne strane država je bila vrlo uspješna u održavanju niske stope smrtnosti majki s druge bi se trebalo više ulagati u osiguranje univerzalnog pristupa reproduktivnom zdravlju i u mehanizme za kontinuiranu dostupnost proizvoda vezanih za reproduktivno zdravlje, te poboljšati zdravlje majki kroz uspostavljanje strateških okvira kao što je za prevenciju raka grlića maternice, koji je jedan od najvećih uzroka smrtnosti žena u BiH", rekao je Faris Hadrović, šef Ureda UNFPA za BiH.

Osim toga, dodao je on, država Bosna i Hercegovina mora poboljšati svoje administrativne izvore podataka statističkim podacima, umjesto da se oslanja na procjene

Ono što otežava tačnost procjene napredaka je nedostatak pouzdanih informacija u vezi sa smrtnošću majki. U mnogim državama u razvoju, uzrok smrti i sama smrt ostaju neregistrovani naročito u slučajevima kada žene umru kod kuće, saopćila je UNFPA BiH.

"Više od 250.000 žena i dalje umiru u trudnoći i pri porodu svake godine, a više od 215 miliona žena nema pristup modernim kontraceptivima. Ispunjavanje potreba za dobrovoljno planiranje obitelji za ove žene ne samo da bi se zadovoljila ljudska prava nego bi također smanjila za trećinu broj smrtnih slučajeva majki", izjavio je izvršni direktor UNFPA dr. Babatunde Osotimehin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: