{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na porodu svaki dan umre hiljadu žena

F
8.3.2012. u 13:29
0
1
Na porodu svaki dan umre hiljadu žena
0
Na porodu svaki dan umre hiljadu žena
Foto: Ilustracija
Oko hiljadu žena umre svaki dan na porodu ili uslijed komplikacija povezanih s trudnoćom, a mogli bismo spriječiti ove smrtne slučajeve, kao i slučajeve smrti novorođenčadi, saopćila je organizacija Ljekari bez granica u Ženevi u povodu Međunarodnog dana žena.
"U svijetu u 15 posto trudnoća u svakom trenutku postoji opasnost od komplikacija koje mogu izazvati smrt“, rekla je Kara Blackburn, zadužena za zdravlje žena u ovoj organizaciji.

"Žene bi trebalo da imaju kvalitetnu porodiljsku njegu, bilo da žive u Sydneyu, Port-au-Princeu ili Mogadišu. Ova stvarnost je svugdje ista - od modernih bolnica u velikim gradovima do zona sukoba, u izbjegličkim kampovima ili u nekom skloništu nakon potresa“, dodala je.

U izvještaju nazvanom "Smrtnost majki: kriza koja se može izbjeći“, objavljenom u Ženevi, Ljekari bez granica pokazuju kako pružanje hitne porodiljske njege u kriznim humanitarnim situacijama može spasiti živote.

Organizacija smatra da rješenje leži u provođenju odgovarajućih programa, posebno u slučajevima kompliciranin poroda, obuci specijaliziranog osoblja, pristupu opremi i odgovarajućem medicinskom materijalu.

Ljekari bez granica pružaju pomoć pri porođaju u gotovo 30 zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: