Međunarodni dan babica
1

Dnevno umre 1.000 žena u trudnoići i tokom porođaja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Međunarodna konfederacija babica (ICM), povodom Međunarodnog dana babica (ICM), pohvalili su važan rad babica u promociji zdravlja i pružanju pomoći ženama pri sigurnom porodu, saopćeno je iz navedenih organizacija.

Pravo na zdravlje je temeljno ljudsko pravo koju svaka žena treba da uživa. Ipak, svaki dan gotovo 1.000 žena umire u trudnoći i tokom porođaja. Svake godine osam miliona žena pati od ozbiljnih bolesti i poteškoća koje su povezane s trudnoćom, kao što su porodiljska fistula, te dva milona novorođene djece ne prežive prva 24 sata života.

Jedan od glavnih uzroka tih tragedija je nedostatak pristupa porodiljskih usluga, uključujući usluge babice ili osoba s vještinama babice kod poroda.

UNFPA i ICM predvode napore na promicanju rada babica diljem svijeta. Ove dvije organizacije ujedinile su napore na jačanju programa obuke babica te politika u 30 država.

Prošle godine su prvi put UNFPA i ICM zajedno s 28 partnera objavili izvještaj Status babica u svijetu koji je pokazao da nema zdravstvenog sistema koji može biti učinkovit i djelotvoran ako se zanemaruje važnost rada babica.

Hitna akcija je potrebna za postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva 4 i 5 koji se odnose na djecu i zdravlje majki do ciljne godine 2015., a ulaganja u ljudske resurse za zdravlje, osobito u babice, jedno je od najispravnijih ulaganja koje država može učiniti za ubrzanje napretka.

Babice su neopjevani junaci zdravlja majke i novorođene djece, i njihov rad mora biti podržan na svakom koraku, stoji u saopćenju.