{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaka dva minuta u svijetu umre jedna trudnica

F
16.5.2012. u 17:25
3
1
Svaka dva minuta u svijetu umre jedna trudnica
3
Svaka dva minuta u svijetu umre jedna trudnica
Foto: Ilustracija
Globalna stopa smrtnosti trudnica opala je za polovinu u posljednje dvije decenije, ali svaka dva minuta u svijetu umre jedan žena od posljedica komplikacija tokom trudnoće, navodi se u srijedu u objavljenom istraživanju Ujedinjenih nacija (UN).
Podaci govore da je oko 287.000 budućih majki umrlo u 2010. godini što je pad od 47 posto u odnosu na posmatranu 1990. godinu. Dvije države gdje je registrovano 20 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu u 2010. godini su Indija i Nigerija, a slijede Kongo, Pakistan, Sudan, Indonezija, Etiopija, Tanzanija, Bangladeš i Afganistan.

Gotovo 99 posto takvih smrtnih slučajeva pojavljuje se u zemljama u razvoju i većina bi mogla da bude sprječena, pokazuje istraživanje koje su zajednički provele Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF Populacioni fond UN-a i Svjetska banka, prenosi AP.

Prosječna smrtnost trudnica u 2010. godini bila je 210 na 100.000 registrovanih budućih majki i 15 puta je veća u zemljama u razvoju nego razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gde je registrovao 21 smrtni slučaj na 100.000, odnosno ukupno 880 takvih slučajeva u 2010., navodi se u izvještaju.

SAD je zemlja koja se ne rangira u top nekoliko što se tiče zdravlja budućih majki, poput zapadne Evrope, Kanade i Australije, već je u rangu s Rusijom, Centralnom i Južnom Amerikom i dijelovima Sjeverne Afrike, navodi AP.

U izvještaju "Trendovi u smrti trudnica" precizira se da se smrt dešava tokom trudnoće ili u roku od 42 dana od prekida trudnoće, iz bilo kog razloga u vezi s trudnoćom ili pogoršanja zdravstvenog stanja zbog trudnoće ili njenog vođenja, ali ne slučajno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: