Svijet
2

UN od Izraela traži povlačenje dozvole o otvaranju vatre na Palestince

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Glasnogovornik Komesarijata UN-a za ljudska prava Rupert Colville izrazio je na konferenciji za medije u Uredu UN-a u Ženevi zabrinutost zbog tvrdnji da su izraelske sigurnosne snage koristile prekomjernu silu nad palestinskim demonstrantima u Istočnom Jerusalemu i Bethlehemu

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su Izrael da poništi odluku o dozvoli koju su dali svojim vojnicima, a koja se odnosi na otvaranje vatre na Palestince.

Glasnogovornik Komesarijata UN-a za ljudska prava Rupert Colville izrazio je na konferenciji za medije u Uredu UN-a u Ženevi zabrinutost zbog tvrdnji da su izraelske sigurnosne snage koristile prekomjernu silu nad palestinskim demonstrantima u Istočnom Jerusalemu i Bethlehemu. Također, izrazio je zabrinutost i zbog sukoba u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali zbog izraelskog sprečavanja ulaska u džamiju Al-Aksa. 

Colville je pozvao izraelske vlasti da povuku odluku o dozvoli izraelskim vojnicima da pucaju na Palestince. 

Sukobi koji su počeli u vrijeme kada Jevreji obilježavaju Sukot (Praznik koliba), mogli bi trajati čitavu sedmicu.

Prema ranijem saopćenju izraelske vojske muslimani mlađi od 50 godina ne mogu ulaziti u Al-Aksu kako bi obavili molitvu. Izraelska policija je navodno ovu odluku donijela nakon što su mladi Palestinci bacali kamenje na pripadnike sigurnosnih snaga.