Svijet
14

Izrael postavio kontrolne punktove u Jeruzalemu, Palestincima zabranjeno kretanje

Klix.ba
Postavljanje kontrolnih punktova (Foto: AFP)
Izraelske snage započele su veliku sigurnosnu operaciju u arapskom području istočnog Jeruzalema nakon vala napada Palestinaca, javlja BBC.

Policija je blokirala ulaze u Jabala Mukaber, distrikt u kojem su tri muškarca optužena za ubistva trojice Izraelaca. Izraelska vojska rasporedila je i stotine vojnika za pomoć.

U kasnijim satima, policija je objavila kako je usmrtila Palestinca koji je izbo izraelsku ženu na glavnoj autobuskoj stanicu Jeruzalemu. Palestinac je pokušao navodno ubosti i policajca na Damascus kapiji, ali ga je upucala policija. Od početka oktobra, sedam Izraelaca je ubijeno, a na desetine ranjeno u pucnjavi i napadima nožem, kazale su izraelske vlasti. Najmanje 30 Palestinaca je ubijeno, među kojima su i azilanti, a na stotine ih je ranjeno, saopćio je palestinski ministar zdravlja.

Saopćeno je da će kuće Palestinaca koji su napali Izraelce biti uništene i da im neće biti dat alternativni smještaj, te će biti protjerani iz Jeruzalema.

Kontrolni punktovi postavljeni su na izlazima iz palestinskih sela i u susjedstvu istočni Jeruzalem. Izraelske novine objavile su da je nekoliko ulaza u Jabal Mukaber blokirala policaja, te ulaz i izlaz vozila i ljudi nije dozvoljen. Očekuje se da će do kraja dana biti zatvoreno još nekoliko područja.

Širom četvrti u kojima se nalaze Palestinci, policija je blokirala puteve i postavila teško naoružane službenike. Human Rights Watch upozorili su u utorak da je "zaključavanje" dijelova istočnog Jeruzalema protivno pravu o slobodi kretanja. "Kontrolni punktovi su recept za uznemiravanje i zlostavljanje", rekla je Sari Bashi iz HRW-a.

U međuvremenu, izraelska vojska kazala je kako će uposliti šest kompanija da asistira policija. Oko 300 vojnika je već na terenu i rade pod policijskom komandom. Ministarstvo sigurnosti donijelo je ovu odluku nakon najkrvavijeg dana u Jeruzalemu otkako su nemiri počeli u oktobru. U utorak je bilo nekoliko napada. Dva Palestinca su ušla u autobus i počela pucati i bosti putnike, ubivši dvoje Izraelaca. Jedan napadač je ubijen, a drugi ranjen. Nekoliko minuta kasnije, jedna Palestinac se zaletio automobilom na autobusko stajalište i potom izašao da bode ljude. Upucao ga je zaštitar. Dogodila su se još dva odvojena napada u Raanani.

Izraelci su ubili i jednog Palestinca tokom pucnjave u Betlehemu.