Zvaničnik UNWRA
0

"Ukidanje blokade Gazi je ključ rješenja krize"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ukinuti blokadu nametnutu pojasu Gaze i dozvoliti uvoz proizvoda iz Izraela ključ je za rješenje krize, ocijenio je u srijedu glavni povjerenik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNWRA) Filippo Grandi.

"Ono što treba učiniti je dozvoliti da proizvodi iz Izreala dođu u Gazu, izjavio je zvaničnik UNRWA za štampu za vrijeme posjete Finskoj, koja je jedna od glavnih donatora UN-a, javio je AFP.

On je izjavio da napad izraelskih komandosa u ponedjeljak na konvoj brodova koji su vozili humanitarnu pomoć Gazi pokazuje da je postojeći sistem neodrživ i da predstavlja faktor napetosti u regiji.

"To je bila nepotrebna tragedija. Ona se ne bi dogodila da je slanje proizvoda s humanitarnim ciljem, za obnovu, bilo moguće preko normalnih prelaza, kao što bi trebalo, dodao je Grandi.

On je izrazio zadovoljstvo što su lideri širom svijeta uputili apele za ukidanje blokade Gazi nakon drame u ponedjeljak i izrazio nadu da je ona otvorila "oči svih onih koji donose odluke" i ubijedila svijet da je važno otvoriti prelaze kako bi se uspostavila "normalnost".

"Prevedimo ove riječi u konkretnu akciju. Vrijeme je. Ako čekamo, propustit ćemo ovu priliku, upozorio je on.