Izrael
0

Sastanak kabineta za sigurnost o ublažavanju blokade u Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski kabinet za sigurnost sastao se u srijedu ujutro pod pritiskom međunarodne zajednice da bi diskutirao o ublažavanju blokade nametnute prije četiri godine obali Gaze, javio je državni radio.

Petnaest ministara ovog kabineta treba da razmotre spisak novih proizvoda koji mogu ući u Gazu kao i zeleno svijetlo koje poslije više mjeseci zamrzavanja treba dati za projekte UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), a koji se odnose na izgradnje škola i drugih javnih zgrada, precizirao je radio.

Nasuprot tome, premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da pomorska blokada oko palestinske enklave ostaje na snazi. On smatra da je ova mjera neophodna kako bi spriječila da Gaza „postane iranska luka“ kroz koju bi prolazilo oružje koje se transportira brodovima, rakete i granate koje su u stanju da zaprijete centru Izraela.

Izrael je nametnuo blokadu palestinske teritorije u junu 2006. godine nakon što su palestinski komandosi zarobili izraelskog vojnika koji je još u zatočeništvu u Gazi. On je pojačao blokadu u junu 2007. godine nakon što su islamisti Hamasa, iranskog saveznika, silom preuzeli kontrolu nad Gazom.

Zabranjeno je unošenje materijala za gradnju kao što su: cijevi, cement i pijesak. Izrael smatra da cijevi mogu poslužiti za izradu raketa, a cement i pijesak Hamas može upotrijebiti za izgradnju „bunkera“.

Od izraelskog napada 31. marta na međunarodne humanitarne brodove u kojima je ubijeno devet civila, Izrael je pod velikim pritiskom kako bi ublažio embargo nametnut siromašnoj enklavi u kojoj većina od 1,5 miliona stanovnika zavisi od strane pomoći.

Evropska Unija je u ponedjeljak dobila nagovještaje o skorom ublažavanju „neprihvatljive“ blokade Gaze.