Svijet
0

Izrael ublažio blokadu Gaze, dozvolio uvoz hrane i pića

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je ublažio blokadu Gaze i dozvolio uvoz dodatnih prehrambenih proizvoda i pića u ovu palestinsku enklavu, izjavili su danas palestinski zvaničnici, poslije međunarodnih kritika zbog izraelske racije na flotu brodova sa humanitarnim tovarom.

Palestinski zvaničnici kažu da će Izrael od sljedeće sedmice dozvoliti da se u pojas Gaze uvoze čips, keks, konzervirano voće i zapakovani humus, kao i gazirani sokovi i đus.

Hamas, islamistička grupa koja upravlja pojasom Gaze, saopštila je da je ovoj teritoriji potreban cement, a ne gazirana pića. Izrael je zabranio uvoz cementa, koji ima suštinski značaj za posao obnove, poslije rata koji je vođen od decembra 2008. do januara 2009. godine.

Izraelski zvaničnici rekli su da izmjene na listi proizvoda koji mogu da se uvoze nisu povezane sa incidentom od 31. maja, kada su izraelski komandosi zauzeli brodove pri pokušaju proboja blokade.

Nova lista objavljena je nekoliko časova uoči sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Washingtonu.

Očekuje se da će Obama i Abas razgovarati o ublažavanju embarga. Blokada je oštro kritikovana poslije intervencije komandosa u kojoj je poginulo devet propalestinskih aktivista.

Izrael tvrdi da je blokada Gaze neophodna da bi se spriječilo dopremanje oružja Hamasu, koji se protivi Abasovim mirovnim kontaktima sa jevrejskom državom. 
UN smatraju da je izraelska blokada izazvala humanitarnu krizu u Gazi, što Izrael demantuje.