OUN
0

"Blokada Gaze je nelegalna"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Washington je danas saopćio da izraelska blokada pojasa Gaze ne može da opstane u obliku u kom trenutno postoji i da treba da se iznađu nove procedure za dostavljanje pomoći tom području.

I visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da je izraelska blokada pojasa Gaze nelegalna i da je treba ukinuti, ponovivši pozive za istragu izraelskog upada na brodove, prenijele su agencije.

"Ubrzano radimo sa Izraelom, Palestinskom upravom i drugim međunarodnim partnerima na razvijanju novih procedura za isporuku robe i pomoći Gazi", saopćio je portparol Nacionalnog vijeća SAD za sigurnost Majk Hamer.

"Sadašnji aranžmani su neodrživi i moraju se promjeniti. Za sada, pozivamo sve strane da nam se pridruže u podsticanju odgovornih odluka kako bi se izbjegli svi nepotrebni sukobi", dodao je Hamer.

Pored toga, portparol Stejt departmenta Filip Krouli je izjavio da "svi žele da se izbjegne ponavljanje tragičnog incidenta" koji se dogodio u ponedjeljak, kada je u napadu izraelskih komandosa na konvoj brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć pojasu Gaze ubijeno devet turskih aktivista.

U međuvremenu, visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da je izraelska blokada pojasa Gaze nelegalna i da je treba ukinuti, ponovivši pozive za istragu izraelskog upada na brodove.

"Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje izgladnjavanje civila kao metod rata i također zabranjuje nametanje kolektivne kazne civilima," rekla je Pilaj, naglasivši da stalno izvještava zemlje članice UN da je blokada Gaze nelegalna i da mora biti ukinuta.