Svijet
134

Uhapšena bivša supruga napadača iz Nice: Bouhlel bio poznat kao nasilan, konzumirao drogu i alkohol

Klix.ba
Stan u kojem je živio napadač
Bivša supruga napadača iz Nice Mohameda Lahouaieja Bouhlela uhapšena je danas u sklopu istrage o terorističkom napadu u kojem su stradale 84 osobe.

Državni tužilac koji vodi slučaj rekao je da četiri tima istražitelja još od sinoć rade na slučaju, a fokus je pronaći veze napadača sa terorističkim grupama i pojedincima.

Bivša supruga Mohameda Lahouaieja Bouhlela uhapšena je danas oko 11 sati i do daljenjeg ostaje u pritvoru.

Istražitelji navode da je Bouhlel od ranije bio poznat policiji po sitnim krađama, prijetnjama i nasilničkom ponašanju.

U martu 2016. osuđen je na šest mjeseci zbog napada na jednog vozača nakon svađe.

Bouhlel je bio potpuno nepoznat obavještajnim krugovima, nije bio poznat kao pripadnik radikalnih krugova niti je pokazivao bilo kakve znakove radikalizacije, navode istražitelji, a prenosi Guardian.

Britanski Daily Mail citira riječi Bouhlelovog rođaka koji navodi da Bouhlel nije bio dobar musliman i da je bio "neočekivani džihadista", koji je kršio mnoga pravila islama.

Rođak navodi da je jeo svinjetinu, pio alkohol i drogirao se. Prema tim navodima, nikada nije išao u džamiju, a tukao je i suprugu s kojom je imao troje djece. Ona je zbog nasilja i tražila razvod braka.

Veliki broj ranjenih nalazi se u kritičnom stanju. Francuske vlasti su objavile da se najmanje 50 osoba nalazi u kritičnom stanju i da im se ljekari bore za život.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel je, prema policijskim navodima, imao 31 godinu i bio je profesionalni vozač kamiona.

Kamion kojim je izvršio napad unajmio je 11. jula, a trebao ga je vratiti 15. jula. Do kamiona se dovezao biciklom koje je i pronađeno u kamionu.

Više informacija o napadu pročitajte ovdje.