Svijet
301

UŽIVO / Francuska: Najmanje 84 mrtvih u terorističkom napadu u Nici, među ubijenima ima djece

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Najmanje 84 osobe su ubijene nakon što je naoružani muškarac usmjerio kamion na grupu ljudi u francuskoj Nici.

14:23 - Policija je uništila sumnjivi bijeli kombi nedaleko od stana osumnjičenog teroriste, aerodrom evakuisan zbog napuštene torbe.

13:04 - Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi obratila se medijima u Sarajevu kazavši kako je predsjednik Hollande donio odluku od trodnevnoj žalosti, produžavanju stanja hitnosti i upućivanju poziva rezervnom sastavu vojnika i policije.

"Nema granica u ovoj borbi i samo zajedno je moramo nastaviti", istakla je ambasadorica Francuske u BiH.

12:53 - Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) je napadač koji je sinoć u Nici u Francuskoj usmrtio 84, a povrijedio stotinu osoba kada je kamionom prošao velikom brzinom kroz šetalište, objavio je list Nice-Matin.

12:30 - Faceboook je u četvrtak nakon terorističkog napada u francuskoj Nici, gdje su smrtno stradale 84 osobe, aktivirao opciju Safety Check.

11:52 - Francuski predsjednik Francois Hollande proglasio je trodnevnu žalost u Francuskoj.

11:51 - Nekoliko turista iz Bosne i Hercegovine sinoć se našlo na promenadi u Nici, ali su srećom prošli bez povreda.

11:07 - Policija je pretresla kuću napadača iz Nice, a otkriveno je i da je kamion kojim je napravio masakr unajmio dva dana prije napada.

10:53 - Brojni svjetski zvaničnici osudili su ovaj napad i poslali poruke saučešća porodicama. "Najgore od svega je to što se napad dogodio na nacionalni praznik, praznik na kojem su se trebali proslaviti ponos i sloboda pretvorio se u tugovanje", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

10:08 - Prema pisanju francuskih lokalnih medija, u terorističkom napadu u Nici ubijeno je najmanje desetero djece.

9:38 - Prema prvim informacijama, u ovom napadu nema poginulih i povrijeđenih bh. državljana.

9:08 - Španski El Pais objavio je mapu smrtonosne vožnje naoružanog muškarca koji je u francuskoj Nici ubio najmanje 84 i ranio više desetina osoba nakon što je usmjerio kamion na šetače po promenadi. Naoružani napadač bi vjerovatno nastavio svoj smrtonosni pohod da ga pripadnici francuske policije nisu uspjeli likvidirati.

8:48 - Novinar koji je zaposlen u lokalnim novinama "Nice Matina" Damien Allemand kazao je kako je buku i plač čuo odmah nakon što se završio vatromet u povodu francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje.

"Djelić sekunde kasnije ogroman bijeli kamion naišao je ludom brzinom. Napadač je uspio gumama ubiti maksimalan broj ljudi", ispričao je Allemand te dodao kako je čuo vrisak i plač koji nikada neće zaboraviti.

8:44 - "Francusku je ponovo pogodilo zlo, a u teroristički karakter napada se ne može sumnjati", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande nekoliko sati nakon izvršenja napada.

8:35 - Medijima još uvijek nije poznat identitet napadača, iako su u kamionu pronađeni dokumenti tridesetjednogodišnjeg Francuza tuniškog porijekla. Navodno, policiji je poznat po krađama i razbojništvima.

Među ubijenima ima djece, a najmanje 18 osoba je lakše ili teže povrijeđeno u napadu koji se desio oko ponoći.

Prema pisanju The Guardiana, muškarac je upravljao kamionom puna dva kilometra prije nego što je konačno zaustavljen i likvidiran. Za vrijeme vožnje pri velikoj brzini namjerno je udarao ljude okupljene povodom francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje.

Prema prvim izvještajima i komentarima zvaničnika, riječ je o terorističkom napadu. Nemilosrdni čin osudili su francuski predsjednik Fransois Hollande, novi britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson i američki državni sekretar John Kerry.

Svjedoci tvrde da napadač nije birao žrtve te da su se u kamionu nalazile neispravne puške i ručne granate.

Netom prije nego što je ubijen napadač je sa snagama sigurnosti razmijenio vatru. Prve informacije govore kako je napadač najvjerovatnije 31-godišnji državljanin Francuske tuniskog porijekla. Također, on je vjerovatno odranije poznat policiji, ali bez optužbi za eventualni terorizam.

Zbog posljednjeg napada stanje opće pripravnosti u Francuskoj, koje je trebalo biti okončano 26. jula, najvjerovatnije će biti produženo za još tri mjeseca.