Svijet
0

Uhapšen Goran Pavić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj

FENA
Vozač kamiona Goran Pavić uhapšen je na graničnom prijelazu iz Kanade u SAD u blizini Detroita na temelju potjernice koju je njim raspisao Interpol zbog optužbi za počinjene ratne zločine tokom rata u Hrvatskoj, izvijestili su u subotu kanadski i američki mediji, a za Hinu potvrdio glasnogovornik Uprave policije Krunoslav Borovec.

Goran Pavić (42) je u srijedu vozio kamion tegljač iz Kanade u SAD preko Ambasadorskog mosta, koji spaja kanadski Windsor i Detroit, gdje su ga službenici Carinske i granične službe (CBP) usmjerili na obližnji teretni terminal.

Pavićevi podaci uneseni su u kompjutor koji je pokazao da je na potjernici Interpola zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, izvijestio je kanadski list The Windsor Star i news-portal Canada.

Vlasti nisu objavile gdje je Pavić trenutno nastanjen.

Preko Interpola je kontaktiran hrvatski MUP, te je utvrđeno da je Pavić ista osoba za kojom se traga zbog zločina nad hrvatskim civilima.

Nakon razgovora s američkim saveznim tužiteljem i imigracijskom službom, Pavić je u petak uhapšen i predan Carinskoj i graničnoj službi, čime je započet postupak njegovog izručenja Hrvatskoj, izvijestio je news-portal Detroit Free Press, i prenijela agencija AP.

Glasnogovornik Uprave policije Krunoslav Borovec potvrdio je u subotu navečer da je Pavić uhapšen i da mu je određen ekstradicijski pritvor.

Sada je to stvar Ministarstva pravosuđa, koje treba zatražiti njegovo izručenje, a uloga policije je tehničke prirode, rekao je Borovec.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru u maju 2006. podiglo je pred Županijskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv Gorana Pavića i grupe okrivljenih zbog ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva.

Tereti ih da su od 10. oktobra 1991. do aprila 1992. nakon okupacije mjesta Sotin od strane JNA i srpskih paravojnih postrojbi, uspostavili okupacijsku vlast radi etničkog čišćenja mjesta.

Hrvatske civile su ubijali, tukli, zastrašivali, zatvarali, tjerali na prinudni rad i službu u okupacijskim snagama, pljačkali i odvodili ljude - za 35 civila se ni danas ne zna se gdje su.

Tereti ih se i za raseljavanje - 27. decembra 1991. sve hrvatske obitelji morale su napustiti svu svoju imovinu i prijeći na slobodni dio Republike Hrvatske.