Veliki neredi
7

Uhapšen bivši predsjednik Kirgistana, optužen za organizovanje masovnih protesta

A. B.
Almazbek Atambayev (Foto: EPA-EFE)
Almazbek Atambayev (Foto: EPA-EFE)
Bivšeg predsjednika Kirgistana Almazbek Atambayeva uhapsile su specijalne snage policije, saopćeno je iz sjedišta Socijaldemokratske stranke Kirgistana.
"Atambayev je zadržan u pritvoru i radi se na određivanju mjera zabrana za bivšeg predsjednika", naveli su iz stranke, prenosi TASS.

Republički Komitet za nacionalnu sigurnost je kazao da je Atambayev uhapšen pod optužbom organizovanja masovnih protesta.

"Atambayev je priveden prema istražnom uputstvu u okviru krivičnog postupka za organizovanje masovnih nereda Bishkeku. Trenutno, međuresorna istražna grupa nastavlja istražne i operativne radnje usmjerene na otkrivanje i privođenje ostalih učesnika u ovom zločinu", naveli su iz Republičkog Komiteta.

U Kigistanu su nastupli neredi kao izraz nezadovoljstva zbog prošlosedmičnih parlamentarnih izbora.

Osim hapšenja bivšeg predsjednika, u Kirgistanu je nastupilo vanredno stanje koje će trajati sve do 21. oktobra, kako piše ABC News, a uveden je također i policijski sat od 9:00 do 17:00 sati.

Trenutni predsjednik Kirgistana Sooronbai Jeenbekov zabranio je okupljanja te naredio vojnim trupama da se rasporede po glavnom gradu kako bi mogli nadzirati provođenje navedenih mjera.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ova zemlja ima reputaciju održavanja polu-slobodnih izbora, a pobune 2005. i 2010.godine svrgnule su odabrane predsjednike.

Parlamentarni izbori su održani prošle sedmice, samo četiri političke partije od njih 16 su dobili dovoljno glasova za mjesta u parlamentu, a tri od četiri su bliske Jeenbekovom.

Nijedna od opozicionih stranaka nije osigurala mjesto, a u ponedjeljak svih 12 opozicionih grupa zajednički izjavilo da neće priznati rezultate, jer smatraju da su stranke bliske predsjedniku kupovali glasove i zastrašivali glasače.

Prema izvještavanju tamošnjih medija došlo je do obračuna između grupa koje podržavaju suparničke političare, a svaka od strana želi postaviti svoje vođe.

Predsjednik Jeenbekov je rekao da će dati ostavku kad Parlament uspostavi legitiman kabinet i kad se uspostavi vladavina prava.

Međunarodni posmatrači izvještavaju da su već u prvom satu glasanja, maskirani građani dijelili popunjene glasačke listiće, te da su ozbiljne sumnje da su glasači podmićeni i preveženi na glasačka mjesta gdje su mogli promijeniti rezultate.