Lingvistika i suncokreti
18

Kirgistan zbog bizarnog razloga nakon 30 godina promijenio državnu zastavu

B. H.
Stara (lijevo) i nova (desno) zastava Kirgistana
Stara (lijevo) i nova (desno) zastava Kirgistana
Kirgistanski predsjednik Sadyr Japarov potpisao je zakon o izmjeni nacionalne zastave dva dana nakon što su ga zastupnici odobrili u završnom čitanju.

Zakonodavci su kazali da su valovite žute zrake sunca na crvenom polju stare zastave nalikovale suncokretu. Kirgiška riječ za suncokret je "kunkarama", ali također znači "ovisan".

Prema zakonodavcima, zakon dopušta "ispravljanje" sunčevih zraka kako bi slika izgledala više poput sunca. Nekoliko demonstracija protiv promjene održano je u Kirgistanu otkako je predložena u oktobru ove godine.

Sam predsjednik Sadyr Japarov kazao je na Narodnom kongresu da ideja o promjeni zastave pripada njemu. Korisnici društvenih mreža u ovoj zemlji izražavajući svoje protivljenje promjeni zastave. Javnost je također pozvala Parlament i predsjednika da ne mijenjaju zastavu.

Građanski aktivist Aftandil Zhorobekov, koji se protivio promjeni zastave i planirao održati skup, uhapšen je pod optužbom za masovne nerede, a sud ga je pritvorio dva mjeseca.

Nacionalna zastava Kirgistana odobrena je rezolucijom parlamenta 3. marta 1992., godinu dana nakon što je zemlja stekla neovisnost.