Održat će se u Kirgistanu
62

Nakon što je Armenija rekla "ne", Rusi i saveznici našli novu lokaciju za vježbe ODKB-a

V. K.
Saveznici na istoku pronašli alternativnu lokaciju za vježbe (Foto: ODKB)
Saveznici na istoku pronašli alternativnu lokaciju za vježbe (Foto: ODKB)
Nakon što je Armenije odbila da na svojoj teritoriji dozvoli održavanje vojnih vježbi "istočnog NATO-a", tačnije Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), vojni zvaničnici iz Rusije saopćili su kako su uspjeli obezbijediti alternativnu lokaciju za održavanje vježbi.
Na konferenciji za medije, načelnik zajedničkog štaba ODKB-a Anatolij Sidorov izjavio je kako će se umjesto u Armeniji vježbe održati u Kirgistanu.

"Na teritoriji Kirgistana planirano je izvođenje zajedničke vježbe s mirovnim snagama ODKB-a 'Neuništivo bratstvo', tokom koje će se raditi na zadacima postkonfliktnog rješavanja krizne zone i izvođenja mirovne operacije", pojasnio je.

Iako su se vježbe trebale održati u Armeniji, iz Jerevana je 10. januara stigla obavijest kako Ministarstvo odbrane Armenije smatra kako nije prikladno da se u ovim trenucima vježbe održavaju na teritoriji ove države.

"Ministar je obavijestio kolege iz ODKB-a da u ovoj situaciji ne smatramo svrsishodnim izvođenje vježbi u Armenije. One, barem ove godine, neće biti održane ovdje", rekao je premijer države Nikol Pašinjan.

Uprkos tome što Pašinjan nije jasno naglasio šta je razlog ovakve odluke, iz ranijih odluka je jasno kako je zvaničnici Jerevan razočaran ponašanjem ODKB-a i država koje se nalaze unutar ove organizacije.

Nakon novog sukoba između vojnih trupa Armenije i Azerbejdžana, Jerevan je zatražio vojnu pomoć saveznika, ali odgovor nikada nije stigao.

Priliku da im spočita ovakav odnos prema Armeniji Pašinjan je iskoristio 23. novembra 2022. godine kada je na sastanku ODKB-a Pašinjan kritizirao potez Rusije i drugih saveznika.

"Žalosna je činjenica da članstvo Armenije u ODKB-u nije spriječilo Azerbejdžan da pribjegne agresivnim akcijama, a još više da do danas nismo mogli donijeti odluku o odgovoru na agresiju Azerbejdžana. Ove činjenice u velikoj mjeri narušavaju ugled ODKB-a kako u našoj zemlji tako i van nje", rekao je Pašinjan.

Dalje, tokom obraćanja Putinu i drugim saveznicima, Pašinjan je kritikovao i nedostatak jasne političke procjene situacije.

"Nedostatak jasne političke procjene situacije i nedonošenje odluke o djelovanju ODKB-a može značiti samo odbijanje organizacije da sprovede obaveze iz savezništva. Osim toga, Azerbejdžan ga tumači i kao zeleno svjetlo za nastavak dalje agresije na Armeniju. To je u suprotnosti ne samo sa slovom, već i sa duhom osnovnih dokumenata ODKB-a. Drage kolege, u ovom trenutku smatram da nacrt Deklaracije ODKB-a i zajedničkim mjerama za pružanje pomoći Armeniji nije u dovoljnoj mjeri završen i uz dužno poštovanje nisam spreman da potpišem ove dokumente", poručio je Pašinjan.