Problemi u Aziji
26

Parlamentarni izbori u Kirgistanu izazvali nemire i haos na ulicama Bishkeka

I. P.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov objavio je vanredno stanje zbog nereda na ulicama glavnog grada Bichkeka, koji su posljedica nezadovoljstva rezultata parlamentarnih izbora.

U Kirgistanu je na snagu stupilo vanredno stanje, a predsjednik je naredio policijski sat i stroga vojna ograničenja te kontrolu ulazaka i izlazaka iz glavnog grada ove zemlje. Naredbom se dopušta vojsci da zauzme položaje u Bishkeku, te da rasporedi vojnike i vojno oružje.

Ova zemlja ima reputaciju održavanja polu-slobodnih izbora, a pobune 2005. i 2010.godine svrgnule su odabrane predsjednike.

Parlamentarni izbori su održani prošle sedmice, samo četiri političke partije od njih 16 su dobili dovoljno glasova za mjesta u parlamentu, a tri od četiri su bliske Jeenbekovom.

Nijedna od opozicionih stranaka nije osigurala mjesto, a u ponedjeljak svih 12 opozicionih grupa zajednički izjavilo da neće priznati rezultate, jer smatraju da su stranke bliske predsjedniku kupovale glasove i zastrašivale glasače.

Prema izvještavanju tamošnjih medija došlo je do obračuna između grupa koje podržavaju suparničke političare, a svaka od strana želi postaviti svoje vođe.

Predsjednik Jeenbekov je rekao da će dati ostavku kad Parlament uspostavi legitiman kabinet i kad se uspostavi vladavina prava.

Međunarodni posmatrači izvještavaju da su već u prvom satu glasanja, maskirani građani dijelili popunjene glasačke listiće, te da su ozbiljne sumnje da su glasači podmićeni i prevezeni na glasačka mjesta gdje su mogli promijeniti rezultate.