Zbog presude Juliji Timošenko
0

Ugrožena integracija Ukrajine u evropski blok

SRNA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Ambasador EU u Kijevu Jose Manuel Pinto Teixeira rekao je da je integracija Ukrajine u evropski blok, možda ugrožena zatvorskom presudom izrečenom bivšem premijeru Juliji Timošenko.

Teixeira je potvrdio da je EU postigla konačan dogovor sa Ukrajinom o tekstu dugoočekivanog Sporazuma o pridruživanju, ali je naglasio da eventualno članstvo te zemlje ne može biti garantovano.

Timošenkova je tokom proteklog mjeseca osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja u ugovoru o isporukama gasa sa Rusijom 2009. godine.

EU smatra da je suđenje Timošenkovoj politički motivisano, što Kijev negira.

"Možemo samo da garantujemo članstvo zemljama, koje su ostvarile značajno veći napredak ka poštovanju naših vrijednosti. Ukoliko Ukrajina želi tim putem, onda treba da poštuje naše vrijednosti u koje spadaju vladavina zakona i pravo na fer suđenje", rekao je Teixeira.

On je naglasio da ništa od toga nije primijećeno u Ukrajini, uključujući i slučaj Timošenko.

Prema njegovim riječima, njoj je suđeno "prema zakonima pisanim u vrijeme Jozefa Visarionoviča Staljina i Nikite Hruščova".
Teixeira je dodao da predsjedik Viktor Janukovič "vrlo dobro shvata kakve mogućnosti se otvaraju za Ukrajinu Sporazumom o pridruženju, kojim je predviđeno i stvaranje zone slobodne trgovinske zone sa evropskim blokom".