Ukrajina
0

Suđenje Juliji Timošenko iznenada odgođeno

FENA
Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko iznenada je u ponedjeljak odgođeno za dvije sedmice nakon što su SAD i Evropska unija izrazile svoju zabrinutost zbog njenog progona predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Ovoj opozicionoj čelnici sudi se od juna zbog navodne zloupotrebe vlasti u vrijeme njenog premijerskog mandata, dok njene pristaše tvrde da je ona žrtva osvete proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji ju je tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima u februaru 2010. Ako bude osuđena mogla bi dobiti do 10 godina zatvora.

Neke članice EU-a izjavljuju da bi suđenje moglo blokirati sporazum o tješnjim vezama i lakšoj trgovini između Ukrajine i EU-a. Na nastavku suđenja u ponedjeljak u Kijevu sudac je objavio odgodu procesa do 27. septembra kako bi se "zajamčila prava odbrane i pružilo dodatno vrijeme".

U Bruxellesu je glasnogovornik visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavio da su ona i američka državna tajnica Hillary Clinton u petak pisale Janukoviču.

"To je (pismo) bilo privatne naravi", kazao je glasnogovornik Michael Mann.

Međutim, jedan evropski diplomat upoznat sa sadržajem pisma izjavio je da se u njemu izražava "zabrinutost zbog stanja demokracije u Ukrajini i posebno se odnosi na hapšenje i pritvaranje Timošenko", prenose agencije.