Svijet
0

SAD: Hapšenje Timošenko možda je politički motivirano

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Sjedinjene Američke Države su ocijenile u ponedjeljak da je hapšenje Julije Timošenko, po svemu sudeći, politički motivirano, dok je Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) zatražila od Kijeva da osigura pravično suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner pozvao je Ukrajinu da preispita odluku o hapšenju Timošenko i razmotri mogućnost njenog oslobađanja.

"Njeno hapšenje stavlja pod znak pitanja provođenje vladavine zakona u Ukrajini i nastavlja da doprinosi onome što liči na politički motivirane progone", rekao je Toner, prenio je AP.

Bivša predsjednica vlade, koja je uhapšena u petak zbog optužbi za zloupotrebu vlasti, izjavila je da je postupak protiv nje pokušaj sadašnje vlade u Kijevu da je spriječi da učestvuje na izborima.

U međuvremenu, Litvanija, sadašnja predsjedavajuća OSCE-a, izrazila je zabrinutost zbog hapšenja Timošenko, javio je AFP.

Šef litvanske diplomatije Audronius Azubalis obavijestio je, u telefonskom razgovoru, ukrajinskog kolegu Kostjantina Griščenka da "međunarodna zajednica s pažnjom prati suđenje", navedeno je u saopćenju OSCE-a.

Azubalis je ukazao na nužnost "transparentnog i pravičnog sudskog postupka" i zatražio je da suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki bude fer.