Zabrinut i predsjednik Ukrajine
0

Putin: Kažnjavanje Timošenko je opasno

FENA/SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da je izricanje zatvorske kazne bivšem premijeru Ukrajine Juliji Timošenko opasno, jer ugrožava gasni sporazum između dvije zemlje iz 2009. godine, zbog kojeg je ona osuđena.

"Opasno je i kontraproduktivno dovoditi u pitanje čitav paket sporazuma. Ne shvatam zašto su joj izrekli kaznu od sedam godina zatvora", rekao je Putin novinarima tokom boravka u Pekingu.

   Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u izricanju kazne Timošenkovoj postoji "očigledan antiruski kontekst".

   Timošenko je proglašena krivom za prekoračenje ovlaštenja i sklapanje nepovoljnog ugovora po Ukrajinu o kupovini ruskog gasa.

   "Ovi gasni sporazumi sastavljeni su uz striktno poštovanje zakona Rusije i Ukrajine i odgovarajućih normi međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je da današnja sudska presuda kojom je bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko izrečeno sedam godina zatvora nije konačna, kao i da on razumije zabrinutost Evropske unije povodom presude.

"To je izazvalo zabrinutost u EU i mi to razumijemo. Sud je danas donio odluku na osnovu sadašnjeg krivičnog zakona. To nije konačna odluka", kazao je Janukovič.

Tužilac Lilija Frolova ocijenila je da je "kazna dobro obrazložena i da je proizašla iz krivičnog zakona”.

Janukovič je priznao da je izvan svake sumnje ovo žalostan slučaj koji danas koči evropske integracije Ukrajine pošto je Bruxelles prethodno upozorio Ukrajinu da bi presuda Timošenko mogla da osujeti potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Kijevom i zaustavi put prema članstvu prije formalnog početka procesa.

Janukovič je istakao da postoji Apelacioni sud na kojem slučaj može da bude nastavljen, a advokati Timošenko najavili su žalbu na današnju presudu.

"Pred nama je Apelacioni sud i odluka koju donese i po kojem zakonodavstvu je bude donio biće od velike važnosti", rekao je predsjednik Ukrajine, dok je branilac Timošenko Jurij Suhov izjavio da će uložiti žalbu u narednim danima, po prijemu sudskog rješenja.

Nikolaj Siri, takođe branilac Timošenko ocijenio je da je presuda izrečena njegovoj klijentkinji sramna i politički motivisana.

"Presuda će ući u historiju ukrajinskog pravosuđa kao njena sramna stranica. Ovom presudom sud je kriminalizovao političke odluke i postupke Timošenko", rekao je Siri.

Sud u Kijevu proglasio je u utorak Juliju Timošenko krivom zbog zloupotrebe vlasti prilikom potpisivanja gasnog ugovora između ruskog Gazproma i Naftogaza Ukrajine. Pored sedmogodišnje kazne zatvora sud je izrekao Juliji Timošenko novčanu kaznu od 189 miliona američkih dolara.