Odlučan i naoružan
0

Ubica iz Toulousea se ne predaje, u blizini kuće odjeknula eksplozija

Sarajevo-x.com
Policija pregovara s ubicom (Foto: AFP)
Policija pregovara s ubicom (Foto: AFP)
Muškarac kojeg se sumnjiči da je ubio troje djece i rabina u jevrejskoj školi u francuskom gradu Toulouseu se ne namjerava predati policiji koja je od ranih jutarnjih sati opkolila njegovu kuću.

Kako javlja BBC, prije nekoliko trenutaka su se u blizini kuće čuli eksplozija i pucnji, a nešto ranije je muškarac kroz prozor bacio pištolj kojim je ubio sve četiri žrtve.

AFP je objavio kako je francuska policija izvijestila da se osumnjičeni zove Mohammed Merah (24) te da je porijeklom iz Alžira.

"Riječ je o čovjeku koji je u Francuskoj već prije počinio nekoliko kaznenih djela. Još pregovaramo s njim. Puno govori, uglavnom o kaznenim djelima koja je počinio", rekao je ministar unutrašnjih poslova Claude Guéant.

Unatoč tome što je bacio oružje, Gueant je kazao da se pretpostavlja da je muškarac, koji je navodno povezan sa Al-Qaedom, još uvijek teško naoružan te da ga policija želi uhvatiti živog.

Gradonačelnik Toulousea je francuskim novinarima rekao da se čini da je osumnjičeni veoma odlučan i da će racija sigurno trajati još neko vrijeme.

BBC je javio da je muškarac u zamjenu za pištolj kojim su počinjena ubistva tražio komunikacijski uređaj.

Policija je čak pokušala nagovoriti njegovu majku da razgovara s njim, ali i ona je to odbila, tvrdeći kako nikada nije imala čvrst odnos s njim te kako se nisu vidjeli veoma dugo, javlja CNN.

Bild piše kako je urednicu France24 noćas u 1 sat nazvao muškarac koji je rekao da je on ubio četvero ljudi ispred jevrejske škole. Rekao joj koliko je puta pucao te je govorio o oružju koje je koristio u napadu.

Podsjetimo, akcija francuske policije počela je jutros u 3 sata, a 24-godišnjak je osim ubistava ispred jevrejske škole, osumnjičen i za smrt tri vojnika sjevernoafričkog ili karipskog porijekla ubijena u Toulouseu i Montaubanu.

U međuvremenu je počela sahrana njegovim žrtvama.