Okončana drama u Toulouseu
0

Mohammed Merah ubijen, ranjeno nekoliko policajaca

Sarajevo-x.com/SRNA
Mohammeda Merah (Foto: AFP)
Mohammeda Merah (Foto: AFP)
Mohammed Merah, osumnjičeni za ubistva u Toulouseu i Montaubanu, ubijen je danas nakon 30 sati opsadnog stanja i drame koja se odvijala ispred stana u kojem se krio. Prema prvim informacijama, ubijen je u razmjeni vatre, a ranjeno je nekoliko policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant novinarima je rekao da je Mohammad Merah u jednom trenutku skočio kroz prozor i pucao po svima te da je pronađen mrtav na tlu.

"U trenutku kada je video-sonda ubačena u kupatilo, ubica je izašao iz te prostorije i počeo da puca uz ekstreman gnijev", rekao je Gueant novinarima.

   Ministar je dodao da je Merah pucao iz više oružja odjednom.

   "Na kraju je skočio kroz prozor sa oružjem u rukama, dok je i dalje pucao. Pronađen je mrtav na zemlji", rekao je Gueant.

Smrt Meraha je potvrdio i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Zvaničnici su rekli da su pripadnici specijalne jedinice upotrijebili gas u pokušaju da omame osumnjičenog i uhvate ga živog.

Merah je za to vrijeme rekao policijskim pregovaračima da je prihvatio misiju Al-Qaide nakon što je prošao obuku u Pakistanu i otkrio je imena još jednog vojnika i dva policajca koje je namjeravao da ubije.

Komunikacija sa Merahom prekinuta je sinoć, nakon što on nije ispunio obećanje da će se predati. Policija je tokom noće periodično bacala šok bombe da bi uplašila osumnjičenog i navela ga na predaju.

Merah je prije prekida komunikacije rekao da želi da umre sa oružjem u rukama.

Podsjetimo, francuski državljanin alžirskog porijekla je rekao pregovaračima da je ubio tri vojnika prošle sedmice i još četiri osobe ispred škole u Toulouseu, među kojima troje djece, kako bi osvetio smrt palestinske djece i zbog učešća francuske armije u operacijama u Afganistanu.