Drama u Francuskoj se nastavlja
0

Ubica se ne želi predati, specijalci ga plaše pucnjavom

SRNA
Mohammeda Merah (Foto: AFP)
Mohammeda Merah (Foto: AFP)
Francuska policija pokušala je noćas da primjenom sile savlada 24-godišnjeg Mohammeda Meraha, osumnjičenog za ubistvo sedam osoba u ime Al-Qaide, tokom drugog dana opsade zgrade u južnom gradu Toulouseu.

Eksplozije i pucnjava čuli su se noćas iz pravca petospratnice koju oko 300 policajaca od juče drži u okruženju u predgrađu ovog industrijskog grada.

Francuski državljanin alžirskog porijekla rekao je pregovaračima da je ubio tri vojnika prošle sedmice i još četiri osobe ispred škole u Toulouse u kako bi osvetio smrt palestinske djece i zbog učešća francuske armije u operacijama u Afganistanu.

Francuska specijalna jedinica RAID aktivirala je tri eksplozivna punjenja neposredno prije ponoći, porušila ulazna vrata u zgradu i napravila rupu u zidu, nakon što je postalo jasno da Merah ne namjerava da se preda.

"Ovi potezi treba da zaplaše napadača, koji se, kako se čini, predomislio i ne želi da se preda", izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Pierre-Henry Brandet.

Još jedna detonacija i nekoliko hitaca iz vatrenog oružja čuli su se rano jutros.

Merah, za kojeg vlasti navode da u stanu ima zalihu oružja, uključujući automatski pištolj "uzi" i automatsku pušku "kalašnjikov", povrijedio je dva policajca tokom noćašnjeg okršaja.
Ministar odbrane Gerard Longuet  izjavio je da vlasti žele da uhvate napadača živog, kako bi mu se sudilo i da bi se utvrdilo ko su mu saučesnici, ako ih ima.

Merah, koji je rekao policijskim pregovaračima da je prihvatio misiju Al-Qaide nakon što je prošao obuku u Pakistanu, otkrio je imena još jednog vojnika i dva policajca koje je namjeravao da ubije, rekli su isražitelji.

"On ne žali ni zbog čega, osim zbog toga što nije imao više vremena da ubije još ljudi i tvrdi da je oborio Francusku na koljena", izjavio je tužilac Francois Molins, član antiterorističke jedinice koja vodi istragu.

Napadač je pregovarao sa policijom juče tokom cijelog dana, uz obećanje da će se predati jer, kako je rekao, ne želi da umre.