|

U zračnim napadima koalicionih snaga u Mosulu ubijeno 17 militanata IDIL-a

U zračnim napadima koalicionih snaga u Mosulu ubijeno 17 militanata IDIL-a
2
A
Anadolija
27.12.2014. u 13:21
19
komentara
2

dijeljenja
U zračnim napadima koalicionih snaga u Mosulu ubijeno 17 militanata IDIL-a Foto: Ilustracija
U posljednjim zračnim napadima međunarodnih koalicionih snaga u Mosulu, u Iraku ubijeno je 17 militanata organizacije IDIL.
Naime, policija je saopćila da su avioni Francuske i Australije, u okviru međunarodnih koalicionih snaga, izveli zračne napade u Mosulu.

Prema posljednjim informacijama sa terena, tom prilikom je poginulo 17 militanata.

Osim toga, avioni koalicionih snaga su izveli napade na mete IDIL-a na sjeveru Mosula.

U napadima su uništena vozila ove organizacije kao i skladište oružja i mobilna ambulanta.

S druge strane, američki senator John McCain u okviru posjete Iraku jučer se sastao s predsjednikom parlamenta Iraka Salimom al-Jabourijem. Zamjenik predsjednika parlamenta Iraka Wahdat al-Jamili za Anadoliju je kazao da su al-Jabouri i McCain tokom razgovora najviše pažnje posvetili dešavanjima u Iraku.

"Al-Jabouri i McCain su razgovarali o političkoj situaciji i sigurnosti u Iraku, ali i problemima u sjevernim i zapadnim dijelovima Iraka koji su pod kontrolom organizacije IDIL-a", rekao je al-Jamili.

Dodao je da su razgovarali i o intenziviranju aktivnosti koalicionih snaga protiv IDIL-a u mjestima kao što su Enbar, Salahaddin, Ninova te Kirkuk, ali i o potrebi obuke i naoružavanja snaga iračke vojske. Dvojica zvaničnika su imali priliku razgovarati i o potrebi naoružavanja sunitskih plemena u pojedinim dijelovima Iraka.

"Al-Jabouri je tom prilikom pozvao da SAD i evropske zemlje daju garanciju da se naoruža 100 hiljada osoba iz redova sunitskih plemenskih grupa", kazao je zamjenik predsjednika parlamenta Iraka.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...