{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedinice pešmergi u akcijama u Mosulu usmrtile blizu 100 militanata IDIL-a

A
7.2.2015. u 15:25
6
357
Jedinice pešmergi u akcijama u Mosulu usmrtile blizu 100 militanata IDIL-a
6
Jedinice pešmergi u akcijama u Mosulu usmrtile blizu 100 militanata IDIL-a
Foto: AFP
Jedinice pešmergi u akcijama izvedenim u Mosulu u Iraku usmrtile su blizu 100 militanata terorističke organizacije IDIL.
Prema izvorima bliskim jedinicama pešmergi, akcije su izvedene u sjevernom dijelu Mosula u cilju zauzimanja grada Wanke, poznatog strateškog uporišta IDIL-a.

Prema posljednjim informacijama, u akciji je ubijeno blizu 100 militanata.

Snage pešmergi su nakon dvije sedmice borbi sinoć zauzele grad Wanke gdje su se prethodnih mjeseci nalazili pripadnici IDIL-a.

S druge strane, avioni međunarodnih koalicionih snaga od ranih jutarnjih sati su bombardovali položaje IDIL-a koji se nalaze između mjesta Badush i Wankea u Mosulu. Navodi se da bi u zračnim napadima moglo biti žrtava.

Inače, teroristička organizacija IDIL je u junu prošle godine pokrenule veliku ofanzivu prvenstveno na Mosul, Tikrit, a poslije i na druge iračke gradove. IDIL trenutno kontroliše sjeverne dijelove Iraka i Sirije. Koalicione snaga predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već nekoliko mjeseci izvode zračne napade protiv militanata IDIL-a.

IDIL je 29. juna prošle godine saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija. Militanti IDIL-a do sada su kidnapovali i odsijecanjem glave usmrtili nekoliko novinara i humanitarnih aktivista čime su zgrozili svjetsku javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: