Svijet
8

Ubijen IDIL-ov ekspert za hemijsko oružje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ekspert za hemijsko oružje, koji je na strani IDIL-a u Iraku, ubijen je u zračnom napadu koalicijskih snaga, saopćila je američka vojska.

Radi se o Abu Maliku koji je ekspert za hemijska oružja. Time se bavio za vrijeme vladavine Sadama Huseina, nakon čega se pridružio terorističkoj organizaciji Al Kaidi u Iraku, a sada radi za IDIL.

Koalicija predvođena SAD-om izvela je godovo 2.000 napada na IDIL. Malik je ubijen u Mosulu 24. januara. Njegova smrt će vjerovatno uveliko omesti planove IDIL-a i smanjiti šanse militanata da dođu do hemijskog oružja.

Prošle godine su irački policajci patili od vrtoglavice i povraćanja nakon sukoba s militantima sjeverno od Bagdada. Vjeruje se da se koristio plinski hlor, koji guši i "spaljuje" pluća kada se udahne u većim količinama. No, on nije ni blizu opasan kao nervni gasovi.

IDIL trenutno kontroliše dijelove Sirije, gdje je vlada uništavala svoja hemijska oružja, ali sve zalihe nisu uništene.

SAD i saveznici vrše napade na pozicije IDIL-a u Iraku i Siriji od augusta prošle godine te uništavaju vojnu opremu i ubijaju militante.

Vojni komadanti se nadaju da će zauzeti Mosul uz pomoć iračkih snaga ovog proljeća, no, postoji bojazan da iračke trupe nisu spremne za borbu na tlu.