Svijet
50

Pripadnici IDIL-a stigli nadomak američke baze u Iraku

Klix.ba
Militanti IDIL-a su uspostavili punu kontrolu nad zapadnim iračkim gradom Al-Baghdadijem koji se nalazi zapadno od Ramadija te su sada udaljeni samo 15 kilometara od strateške američke zračne baze Ayn al-Assad.

Iračke snage koje djeluju u tom dijelu pozivaju pojačanja, ali je neimenovani američki zvaničnik izjavio da evakuacija nije u planu. Ovaj zapadni front samo jedan od nekoliko na kojim napreduju snage IDIL-a.

CNN-ov dopisnik Phil Black u sjevernom Iraku je rekao da kurdski Peshmerga borci kreću ka gradu Sinjaru, koji je pod kontrolom IDIL-a od ljeta.

Grad Al-Baghdadi se nalazi sjeverozapadno od Bagdada, a snage IDIL-a su ga zauzele nakon napada iz tri pravca. Baza Ayn al-Assad je najveća baza u zapadnoj provinciji Ambar, koja je još uvijek pod kontrolom iračkih snaga. Ona je mjesto gdje američki instruktori obučavaju iračke pilote. Međutim, baza već trpi sporadičnu indirektnu vatru, jer militanti koriste raketne bacače i minobacače.

Eksperti za sigurnost u provinciji Anbar su rekli da su sigurnosne snage u unutrašnjosti ubile osam bombaša samoubica u petak koji su pokušali probiti perimetar zračne baze Ayn al-Assad, a koji su doši iz Al-Baghdadija.

U saopćenju Američke centralne komande se navodi da su napadi izvršeni na irački vojni objekat u bazi te da su iračke snage ubile osam militanata.

"Koalicijske snaga su bile udaljene nekoliko kilometara i nisu bile direktno ugrožene", navodi se u saopćenju.

Koalicijski instruktori trenutno obučavaju 800 članova iračkih sigurnosnih snaga. Neimenovani američki zvaničnik je rekao da američki vojnici u bazi ne smatraju da su u škripcu i ne namjeravau se obračunati s IDIL-om na terenu.

Zvaničnik je dodao da američke snage imaju pravo da se brane ako to bude potrebno, ali trenutno nema povrijeđenih, tako da od akcije neće biti ništa.

Avion koalicijskih snage je u noći s četvrtka na petak izvršio osam zračnih napada na mete u Siriji i IRaku. Pet napada su za mete imali IDIL-ove jedinice i opremu u blizini baze Ayn al-Assad, a dva su izvršena na mete u blizini Mosula i Sinjara.