Svijet
407

U Torontu 11. jula komemoracija i marš mira povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici

FENA
Toronto (Foto: EPA)
Toronto (Foto: EPA)
U organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), a pod pokroviteljstvom počasnih sponzora, članova Kanadskog parlamenta Brian Masse, Paula Dewara, Irwina Cotlera, Borysa Wrzesnewskyja i Rob Oliphanta, 11. jula će biti upriličena komemoracija povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Komemoracija počinje Maršom mira u centru Toronta pod simboličnim nazivom "Never Forget", a učesnici će nositi istoimenu poruku u znak sjećanja na žrtve genocida.

Također, Komitet kanadskog parlamenta za prevenciju genocida će održati posebnu sjednicu posvećenu 20. godišnjici genocida, a Kanadski muzej za ljudska prava, u kome se od osnivanja nalazi stalna muzejska postavka o genocidu u Srebrenici, organizirat će posebnu komemoraciju.

U saopćenju IGK-a se podsjeća da Srebreničani koji su preživjeli genocid i nakon 20 godina još traže pravdu za ubijenih 8.372 muškarca i dječaka.

Dodaje da dvije kanadske rezolucije o genocidu u Srebrenici koje je kanadski parlament usvojio 2010. i 2015. politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Istovremeno, rezolucije osuđuju negiranje genocida u Srebrenici potvrđenog od oba internacionalna suda.

"Navedene kanadske rezolucije pomažu kanadskim akademskim institucijama za izučavanje lekcija u vezi s genocidom u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju sprečavanja genocida u svijetu", podvlače u IGK-u.

Također, na kraju ove rezolucije potvrđuje se odlučnost Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH.

"U ime kanadske bošnjačke zajednice, KBSA i IGK odaju počast svim žrtvama agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima. Također, odajemo počast kanadskim građanima koji su u okviru mirovnih operacija žrtvovali svoj život da bi zaštitili osnovna ljudska prava i slobode", navodi IGK.