Svijet
0

Kanadski grad Windsor obilježava 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenicu

FENA
Gradonačelnik kanadskog grada Windsor Drew Dilkens izdao je proklamaciju kojom se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu, a period od 11. do 17. jula kao Sedmica počasti Bosni i Hercegovini.

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) i Bosanska zajednica Windsor pozdravili su donošenje ove proklamacije te zahvalili gradonačelniku Windsora za podršku BiH i kanadskim Bošnjacima.

"Ovom proklamacijom pokazuje se ljudsko dostojanstvo i solidarnost s žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Proklamacija je još jedan prijateljski gest grada Windsora da stoje na strani pravde i mira, te pomažu gražanima BiH ka putu u bolju budućnost", kaže predsjednik KBSA-a Hamdija Čustović.

Direktor IGK-a Emir Ramić ističe da dvije kanadske rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

"Proklamacija grada Windsora je još jedan u nizu velikih doprinos istini o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina", smatra Ramić.

Proklamacija pomaže, ističe on, institucijama za izučavanje lekcija u vezi s genocidom u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju sprečavanja genocida.

Predsjednik Bosanske zajednica u Windsoru i član Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a Senad Aličehajić navodi da ovih dana jedna za drugom rezolucije, komemoracije i proklamacije širom svijeta "ovjeravaju našu bolnu istinu o stradanju našeg naroda".

"Današnja proklamacija gradonačelnika Dilkensa nam ulijeva nadu da će Windsor uskoro postati i prvi grad u svijetu koji će postaviti stalno spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici", poručuje Aličehajić, saopćeno je iz KBSA.