Svijet
19

Michigan: Usvojena rezolucija kojom se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu

Klix.ba
Predstavnici parlamenta države Michigan usvojili su Rezoluciju broj 112 od 2015. godine kojom se 11. juli 2015 obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu i period jula 2015. godine kao Sedmica počasti Bosni i Hercegovini.

Rezolucija je izglasana u svrhu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa interese američkih i kanadskih Bošnjaka, pozdravio je vijest o donošenju Rezolucije.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Hamdija Čustović, zahvalio se zakonodavcima države Michigan za njihovu podršku Bosni i Hercegovini i američkim Bošnjacima povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, dodajući: "važnost sjećanja, pravde i mira nadilazi nacionalne granice i predstavlja čin ljudskog dostojanstva i pokazuje put u bolju budućnost."

Haris Alibašić, aktivista KBSA and inicijator rezolucije u državi Michigan izjavio je da "Usvajanjem HR 112 od 2015. godine, Predstavnici u Predstavničkom domu države Michigan, su kao i prethodnih godina, iskazali poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, i drugdje u Bosni i Hercegovini.

"UO KBSA se zahvaljuje Dr. Alibašiću, neposrednom bivšem predsjedniku KBSA, na kontinuiranom radu u državi Michigan i podizanju svjesti o žrtvama genocida u BiH, što je od izuzetne važnosti za čuvanje istine o agresiji i genocidu u BiH", navodi se u saopštenju.