{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja odluku o usvajanju rezolucije o Srebrenici

9.7.2015. u 16:46
30
53
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja odluku o usvajanju rezolucije o Srebrenici
30
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja odluku o usvajanju rezolucije o Srebrenici
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja jučerašnje jednoglasno usvajanje Rezolucije 310 Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država kojom se obilježava 20 godina genocida u Srebrenici.
"Rezolucija potvrđuje da je sistematsko zločinačko ubijanje bošnjačkih civila u području Srebrenice,poslije pada ove zaštićene enklave Ujedinjenih nacija, po definiciji čin genocida, što su potvrdile i brojne presude na Međunarodnom sudu pravde i Međunarodnom krivičnom sudu za područje bivše Jugoslavije", navodi se u saopštenju KBSA.

"Rezolucija potvrđuje da su politika agresije i etničkog čišćenja od strane vojnih snaga bosanskih Srba uz direktnu podršku srbijansko-crnogorskog režima Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika doveli do nasilnog raseljavanja više od 2 miliona ljudi, više od 100.000 ubijeih, desetine hiljada silovanih i mučenih, uključujući logore širom BiH, sa ciljanim ubijanjem nedužnih civila u Sarajevu i drugim urbanim centrima više puta podvrgnutim traumatskim granatiranjem i snajperskim napadima. Rezolucija također potvrđuje da su većina žrtava rata agresije na BiH u periodu između1992-1995 bili Bošnjaci. Osim toga, ova rezolucija osuđuje sve akte negiranja genocida, te poziva na SAD da nastave i još više utvrde politiku podrške nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju.

Više od 60 kongresmena su kosponzori ove rezolucije koju je predložio predsjedavajući Helsinške komisije Sjedinjenih Američkih Država, kongresmen Chris Smith, koji je također ko-predsjedavajući američkog kongresnog kluba za Bosnu i Hercegovinu.

"Neizmjerno smo zahvalni članovima Predstavničkog doma koji su glasali za rezoluciju i time pokazali da su SAD i dalje veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i bošnjackom narodu. Ovom rezolucijom se jasno poručuje negatorima genocida da se agresija na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad bošnjačkim narodom nikad neće zaboraviti ni ponoviti, i obavezuje se na neuptinu nezavisnot i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike se posebno zahvaljuje Kongresmenu Smithu, Helsinškom komitetu i Savjetodavnom vijeću za BiH (ACBH) u Washingtonu za sve napore u osiguravanju podrške predloženoj rezoluciji", naveo je u pismu kongresmenima Hamdija Čustović, predsjednik KBSA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: