Centralnoafrička Republika
0

U sukobu vojske i pobunjenika 27 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojska Centralnoafričke Republike (CAR) sukobila se s pobunjenicima koji hoće da svrgnu predsjednika Francoisa Bozizea, a jedan zapovjednik pobunjenika saopćio je da je ubijeno 27 boraca.

Ovo je bila najžešća borba između vladinih i pobunjeničkih snaga od kada je Bozize, koji je na vlasti od 2003. godine, pobijedio na izborima 23. januara za koje opozicija tvrdi da su bili namješteni.

"Borba je bila žestoka i ubili smo 22 vojnika Boziza, a ranili mnogo njih. Mi smo izgubili pet ljudi i imamo mnogo ozlijeđenih", rekao je Reutersu telefonom Isen Abdulaj, komandant pobunjeničke grupe CPJP.

Jedan zvaničnik CAR-a je potvrdio borbe koje su se dogodile u nedjelju i trajale do ponedjeljka u blizini sjeveroistočnog grada Sekikede, ali je odbio govoriti o žrtvama.

"Za sada se nastavljaju operacije čišćenja u toj zoni i ne možemo reći tačan broj mrtvih", rekao je ovaj zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Pobunjenička grupa CPJP je jedina od mnogih pobunjeničkih grupa u ovoj bivšoj francuskoj koloniji koja je odbila da potpiše mirovni sporazum s vladom Boziza, podsjeća Reuters.