Crveni križ zabrinut
0

Najmanje 800 mrtvih u sukobima u Obali Slonovače

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 800 ljudi poginulo je ove sedmice u nasilju u gradu Dukou, na zapadu Obale Slonovače, saopćio je Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK).

Šef delegacije MKCK-a u ovoj zemlji Dominic Liengme rekao je da je ovaj događaj osobito šokantan zbog broj žrtava i brutalnosti, te se pretpostavlja da je riječ o međuetničkom nasilju.

U saopćenju se navodi da su članovi i volonteri ove organizacije grad Dukou posjetili u četvrtak i petak kako bi prikupili podatke o ubistvima, koja su se, kako se smatra, dogodila u utorak.

Glasnogovornica MKCK-a Dorothea Krimitsas rekla je za AFP da ova organizacija nastavlja prikupljati podatke o ovim ubistvima, kao i da su predstavnici Crvenog križa sami vidjeli veliki broj tijela.

Oni su 28 tijela prenijeli u lokalnu mrtvačnicu, a u narednim danima bit će doneseno još tijela, prenio je BBC.

MKCK je također saopćio da je ovaj grad, koji se nalazi na strateškoj raskrsnici na zapadu zemlje i pod kontrolom je snaga međunarodno priznatog predsjednika Alasan Uatare od ponedjeljka napustilo više desetaka hiljada žena, muškaraca i djece.

U međuvremenu, nastavljaju se borbe u prijestolnici Obale Slonovače Abijanu između snaga Alassana Ouattare i snaga Laurenta Gbagboa, koji odbija predati vlast.

Prema ranijim podacima agencija UN-a, u nasilju nakon novembarskih izbora poginulo je najmanje 460 ljudi, dok je milion stanovnika izbjeglo iz svojih domova.

Do sada su snage koje podržavaju Ouattaru preuzele oko 80 posto teritorije zemlje.